Beszámoló a 2013-as versenyévadról

Verseny eredményeink biztatóak annak ellenére, hogy sem az időjárás, sem a gazdasági-pénzügyi helyzet nem alakult kedvezően, összességében nem kell szégyenkeznünk a 2013. évi eredményeken.

Tolna megye – különösen területéhez, és lakosságának kis létszámához képest – továbbra is jelentős szerepet játszott a magyar horgászsportban, versenyzőink, vezetőink több világversenyen részt vettek, a különböző magyar bajnokságokon több dobogós helyezést értünk el, és 2014-ben 5 Tolna megyei versenyző is tagja lett a válogatott kereteknek, versenykategóriájában.

Sajnos, szponzoraink egy része a gazdasági változások miatt kevésbé, vagy egyáltalán nem tud támogatást adni (pl.: Völség-Hegyhát Takarék), ennek ellenére versenyeink színvonalasak voltak, és kiélezett küzdelmeket hoztak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a magyar versenysport jelenleg is aktívan versenyző két legnagyobb „öregje”, Katus Gyula és Timár Gábor is megtisztelte részvételével rendezvényeinket.

Kiemelkedő sikernek tartom, hogy egyes versenyszámokban, mint például: a megyei feeder bajnokságon összesen 64 (!) fő vett részt, de egyik versenyen sem volt 30 fő alatt a részvevők száma! Köszönetünket fejezzük ki a feeder bajnokság 6 fordulós rendezésért, lebonyolításért Bálint Károlynak, és a versenyeknek otthont adó egyesületeknek, szponzoroknak. Bízunk benne, hogy a jövő évadban is hasonló körülmények és eredmények születnek.

Utánpótlás versenyzőink két Országos Bajnoki ezüstje is nagy örömet jelentett.

Jól sikerült a megyei egyéni bajnokság, a helyszínválasztás és a szabálymódosítás az utolsó pillanatig, rendkívül éles küzdelmet hozott a három, dobogós helyezett között.

A harmadik alkalommal megrendezett, immár hagyományos Horgásznap keretében megrendezett egyesületi vezetők horgászversenye, a SULI-Kupa, és a Hal-Szálka összetett verseny is, szintén sikeres volt.

Az elmúlt évadot a Dombóvári VHE dominanciája jellemezte: szinte minden nyerhetőt megnyertek, amit lehetett. Sőt, a II. számú csapatuk elindult a II. osztályú Megyei CsB-n is, és nyert, így először fordult elő, hogy ugyanattól az egyesülettől indult két csapat nyerte meg az I. és II. osztályú Megyei CsB-t is! A sikerek kulcsa Dombóváron – szerintem – az évek óta folyó tudatos utánpótlás-nevelő munka és az erre épülő felnőtt csapat építés, és annak jó versenyszelleme, egysége.

Új helyszínen, de 2013-ban is sikerült megrendeznünk a megyei horgásztábort, így a folyamat a nehézségek ellenére nem szakadt meg. Táborvezetőink, Gálosi János, Hencz János és Vogl Árpád évek óta magas színvonalú munkát végeznek, köszönet érte!

A sikerek mellett szólni kell a problémákról is. Legnagyobb bajnak azt tartom, hogy a Megyei ifjúsági CsB-n a megszokott 12-15 csapat helyett, mindössze 8 csapat vett részt. A megyei I. osztályú CsB létszámát sem tudtuk 10-re feltölteni, csak 8 egyesület tudta vállalni a részvétel feltételeit. Általánosnak mondható probléma, hogy a finomszerelékes versenyeken részvevők létszáma csökken. Úgy véljük, hogy ezeknek az előidéző oka, a gazdasági környezetben, a jövedelmek más célú felhasználásában keresendő. Reméljük, hogy ez csak átmeneti állapot.

A 2013-as évad fontosabb versenyeredményei:

Világversenyek:

  • Várszegi Balázs a Klubcsapat VB-n Olaszországban bronzérmes lett a Perfect-Timár Mix csapatával.
  • Mérges Máté az Utánpótlás VB-n az U18 kategóriában 11. lett csapatával.
  • Csapatvezetőként Martin Gábor és Fótyék Péter az U14-es csapattal ezüstérmet nyert a franciaországi Utánpótlás VB-n.

Országos Bajnokságok:

  • Gergely Máté az U14-es OB-n ezüstérmet nyert.
  • Mérges Máté az U18-as OB-n ezüstérmet szerzett.
  • Az U23-as OB-n Laszlóczki László,
  • a Női OB-n Antal Gréta,
  • a veterán OB-n Czakó János kerettagságot érő helyen végzett.

Megyei Bajnokságok:

  • A Megyei Ifjúsági CsB-n Dombóvár nyert a PAHE és a Tolna csapatai előtt.
  • A Megyei Klubcsapat Bajnokságot is a Dombóvári VHE csapata nyerte a PAHE és a PSHE csapatai előtt.
  • Az összetett csapatverseny győztese a Dombóvári VHE, II. a PAHE, III. a Tolnai HE.
  • A Megyei II. o. CsB-n a Dombóvári VHE , Bátaszék, Kéty sorrend alakult ki.
  • A Megyei Egyéni Bajnokság győztese Heimann József lett, megelőzve csapattársát, a szintén dombóvári Pintér Zsoltot, és Fótyék Pétert, a PSHE versenyzőjét.
  • A Vezetők Horgászversenyét a Szekszárdi HE nyerte, ezüstérmes a PSHE, a bronzérem a Bátaszéké lett.
  • A Veterán Bajnokságon Márton István, a Bátaszéki HE tagja győzött.
  • A Feeder Bajnokság első helyezettje kiemelkedő teljesítménnyel Bálint Károly lett, a dobogóra Fogler Péter és Lőrincz László állhatott fel.
  • A megyei ranglistaverseny első helyezettje Heimann József lett, a második helyen Pintér Zsolt, a harmadikon Czakó János végzett.
  • A felnőtt megyeválogatott keret tagjai sorrendben: Heimann József, Pintér Zsolt, Czakó János, Dömötör Attila, Kiss Áron, Várszegi Gábor, Fótyék Péter, Földi Csaba.
  • Országos kerettagok: Antal Gréta /női/; Czakó János /veterán/; Gergely Máté /U14/; Laszlóczki László /U23/; ezen kívül Klub VB-részvevő Várszegi Balázs.

Kérem a TOHOSZ Intéző Bizottságát, valamint a Megyei Küldött Közgyűlést, hogy világbajnoki részvevőinket az előző évekhez hasonlóan és lehetőségeinkhez mérten támogassuk, hogy ne fordulhasson elő ismételten az, ami 2013-ban, Gergely Mátéval megtörtént: pénzügyi problémák miatt lemondta az U14-es Világ Bajnoksági részvételt, szegényebb lett így Ő is és Tolna megye is egy világbajnoki ezüstéremmel.

Szekszárd, 2014.01.02

Fotyék János

TOHOSZ Versenyfelelős

Verseny beszámoló 2013